چطور لایحه بنویسیم؟

ساخت وبلاگ

چطور لایحه بنویسیم؟ 

[نگارنده : اکبر راوند]

برای توضيح مطلب و بعنوان مقدمه ای برای ورود به بحث لازم است که دو نکته را از هم تفکیک کنیم :

نکته ی اول ؛ اینکه در "همه ی لوایح" ((مطالبی ثابت)) نگاشته میشود.

و نکته ی دوم ؛ اینکه در "هر لایحه" علاوه بر آن مطالبِ ثابت، ((مطالبِ متغیری)) هم نگاشته میشود.

مطالب نوع اول بی شک در همه ی لوایح با قدری تغییر وجود دارد، از قبیل؛
۱.مرجعی که قرار است به آن لایحه تقدیم کنیم که در صدر مطالب آورده ميشود (مثلاً اگر قرار باشد به "شعبه ی اول دادگاه حقوقی" لایحه ای تقدیم کنیم بايستی مخاطب ما آن شعبه باشد، پس در ابتدای لایحه مینویسیم "ریاست محترم شعبه ی اول دادگاه حقوقی شهرستان ....").
۲.دستوری نبودن نوشته بلکه تقاضاگونه بودن آن(هیچگاه شایسته نیست بصورت دستوری خطاب به مقام قضایی لایحه تنظیم کنیم چرا که عرف دادرسی و قضایی آنرا نمی پسندد).
۳.کوتاه، گويا و ساده بودن نوشته (بطور معمول قضات محترم از خواندن لوایح کوتاه لذت بیشتری میبرند تا لوایح بلند بالا و بدون محتوا).
۴.رعایت اصول پاراگراف نویسی (یعنی هر پاراگراف بايستی برای یک مفهوم مستقل در نظر گرفته شود که در سطرِ اولِ آن دقیقا آنچه که میخواهیم بیان کنیم، قید میکنیم، سپس در سطور بعدی به توضیح مطالبِ سطر اول می پردازیم، در نهایت و در سطر آخر هم نتیجه گیری میکنیم).
۵.شایسته است ضمن عرض سلام، به جهت احترام در ابتدای پاراگراف اول بنویسیم "به استحضار میرساند".
۶. و ...

مطالب نوع دوم که نام آنها را مطالب متغیر قرار دادیم، مطالبی هستند که مربوط به یک لایحه ی خاص می باشند، بعبارت دیگر اینگونه مطالب را میتوانیم به مطالب مستقل هم تعبیر کنیم، بعنوان مثال، در لایحه ای که پیرو دادخواست مطالبه ی طلب تقدیم میشود تبعاً اختصاص به همان حیطه دارد یعنی مربوط است به بيان دلایل، مستندات و اسباب توجیهی این دادخواست.

*-*-*-*-*-*        *-*-*-*-*-*     *-*-*-*-*-*    *-*-*-*-*-*    *-*-*-*-*-*

در سطور بالا اشاره کردیم که برای نگارش لوایح حقوقی بایست دو نکته را همیشه مدنظر داشت؛ نکته ی اول راجع به مطالب ثابت و نکته ی دوم راجع به مطالب متغیرِ لایحه بود، اکنون بصورت کاربردی با ذکر مثالی به تشریح این دو نکته میپردازیم :

به عنوان مثال فرض کنید دادخواستی با موضوع تصرف عدوانی به دادگاه صالح تقدیم کرده اید و بنا به دلایلی بجای اینکه شخصاً در جلسه ی دادرسی حاضر شوید، قصد دارید لایحه ای تنظیم و تقدیم کنید.

برای تنظیم این لایحه اولین کاری که بایست انجام گیرد، نوشتن مطالب ثابت لایحه به شرح زیر است :
_____________________________________________________

بسمه تعالی
ریاست محترم شعبه ی....حقوقی دادگستری شهرستان....
باسلام
احتراماً به استحضار میرساند : اینجانب....فرزند....اهل و ساکن....نظر به اینکه مدتی قبل دادخواستی به موضوع تصرف عدوانی به طرفیت....در آن دادگستری مطرح نمودم که جلسه ی دادرسی به تاریخ....تعیین گردیده، اکنون اظهارات و دفاعیات خود را به موجب این لایحه بیان میدارم و تقاضای رسیدگی دارم :
_____________________________________________________

بعد از آنکه مطالب ثابت را نگاشتیم نوبت به مطالب متغیر میرسد که به شرح زیر است :
_____________________________________________________

۱. اینجانب مالکِ ملک مورد دعوی هستم که از بابت ادعای خود سند مالکیت رسمی دارم که رونوشت (کپی) آن به پیوست تقدیم میگردد.

۲. اینجانب بروی ملکِ مزبور تصرف داشته ام که آثار تصرفاتم موجود است که رونوشت (کپی) نظریه ی کارشناسِ موضوع تامين دلیل، مبنی بر این مهم به پیوست تقدیم میگردد.

۳. حال خوانده ی دعوی بدون توجه به موارد فوق، به نحو عدوان مبادرت به خارج نمودن آن ملک از یدِّ بنده نموده است که تقاضای رسیدگی و صدور حکم به خلع ید نامبرده از ملک مزبور و سایر اقدامات مقتضی مورد استدعاست.
_____________________________________________________

بعد از نگارش مطالب متغیر و نیز درج امضا، لایحه بطور کامل تنظیم شده است که میتوانید آنرا به مدیر دفتر شعبه ی رسیدگی کننده تحویل دهید تا ضمیمه ی پرونده گردد و در جلسه ی دادرسی خطاب به خوانده توسط دادرس و یا منشی شعبه قرائت گردد تا چنانچه پاسخی دارد بیان دارد.

 __________________[نگارنده : اکبر راوند]__________________

 


برچسب‌ها: چطور لایحه بنویسیم وبلاگ حقوقی اکبر راوند...
ما را در سایت وبلاگ حقوقی اکبر راوند دنبال می کنید

برچسب : چطور,لایحه,بنویسیم؟, نویسنده : akbarravando بازدید : 165 تاريخ : جمعه 27 مرداد 1396 ساعت: 13:43